Vil fjernjobbing endre arbeidsmarkedet?

Vil fjernjobbing endre arbeidsmarkedet?

ANNONSE: INNHOLDET ER PRODUSERT AV ADRESSEAVISENS ANNONSEAVDELING
Saken er skrevet av: Anders Berggren, Leder forretningsutvikling og produkt

Hjemmekontor har eksistert i mange år, men har stort sett vært forbeholdt en mindre gruppe arbeidstagere. Nå har «alle» Norges kontorarbeidere fått stiftet bekjentskap med hjemmekontorets fordeler og ulemper. Ja -for det er litt av begge deler.

De fleste bedrifter er tilbake med ordinært arbeid på kontoret, men flere forretningslokaler bærer preg av at mange fremdeles sitter hjemme.

Hva vil dette gjøre med rekruttering av arbeidskraft fremover? Vil man kunne bo i Oslo, men jobbe i Trondheim eller på Fosen?

Vil det bli vanligere å ansette en teknolog fra utlandet? En utvikler fra Stockholm eller Polen? Norge ligger høyt på lønnsstatistikken og vil kunne tilby betydelig bedre betingelser enn det kandidaten kan få i sitt eget hjemland.

Hvor går grensen for hjemmekontor? Vil hytta på Oppdal eller leiligheten på Kypros kunne defineres som et hjemmekontor?

Det er allerede forskjell på policy hos forskjellige virksomheter. Noen legger til rette for hjemmekontor. Andre ønsker at kontoret er det primære arbeidsstedet. Vil dette føre til forskjeller i konkurransekraft i arbeidsmarkedet? Vil vi ha kandidater som har fleksibilitet rundt arbeidssted som et viktig beslutningskriterie?

Har du vurdert å rekruttere en fjernarbeider? Da bør du i så fall tenke godt gjennom både fordeler og ulemper for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Eksempel på fordeler:

 • Tid spart på reise til og fra arbeidsstedet
 • Penger spart på transport og parkering
 • Mindre utslipp p.g.a. mindre reising
 • Mindre utgifter til kontorlokaler
 • Mindre utgifter til bolig ( billigere å bo utenfor de store byene)
 • Bedre tilgang på kandidater -uavhengig av geografisk beliggenhet.

Eksempel på ulemper:

 • Bedriftskultur og felleskap kan svekkes
 • Tilhørighet og lojalitet til arbeidsplassen kan svekkes
 • Kollegial støtte kan svekkes
 • Uformelle møtepunkter forsvinner
 • Kontroll og oppfølging av det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet blir vanskeligere
 • Utfordringer rundt rusbruk (dette blir enklere og skjule -og kan senke terskelen for økt konsum, som igjen kan gjøre at det kommer ut av kontroll).

Rekrutterer man en fjernarbeider på hjemmekontor må man uansett forholde seg til Arbeidsmiljølovens bestemmelser og forskrift om arbeid i arbeidstakers hjem. Det kreves blant annet et skriftlig tillegg til den ordinære arbeidsavtalen om bruk av hjemmekontor. Dette gjelder selvfølgelig også for eksisterende arbeidstakere. Dette kan du lese mer om hos Arbeidstilsynet.

Det forskes mye på effekten av hjemmekontor og vi har sannsynligvis bare sett starten på et arbeidsliv i endring.

Adresseavisen har ikke svarene , men vi lang erfaring med rekrutteringskampanjer og employer branding. Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg å tiltrekke kandidater med ekte motivasjon. Vi hjelper deg med annonsering uavhengig av geografisk nedslagsfelt. Gjennom våre egne og partnerers nettsteder (vg.no, Aftenposten.no, E24 o.s.v) treffer vi 85% av Norges befolkning -hver dag. Ønsker du å nå ut over Norges grenser hjelper vi deg med dette også.

Et første møte med oss er alltid uten kostnad og helt uforpliktende. Vi garanterer uansett utfall at du vil ha fått ny innsikt og gjort deg refleksjoner, som kan hjelpe deg i et videre arbeid med rekruttering. Helt uavhengig av om du velger å gå videre med oss som leverandør.

Ønsker du å lære mer om stillingsannonser og employer branding? Les mer om tematikken her.

INNHOLDET ER PRODUSERT AV ADRESSEAVISENS ANNONSEAVDELING
Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Adresseavisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post